En digital kyrka.
Den rådande pandemin har på många sätt omdanat vårt samhälle. Utöver de negativa effekterna som sjukdomen ger de direkt drabbade så har vi alla på ett eller annat sätt tvingats förändra våra liv, både på gott och ont. Verksamheten i Tabergs Missionskyrka har precis som samhället i övrigt fått anpassa sig efter rådande omständigheter. Vi kan till exempel inte träffas fysiskt för att fira gudstjänst eller anordna andra samlingar. Men istället erbjuds det en rad olika digitala alternativ för den som vill fira gudstjänst eller på annat sätt delta i någon aktivitet.
För att få veta lite vad som skett digitalt på gudstjänstfronten bestämde jag träff med Erik Holmberg som är en av församlingens ljudtekniker. Han berättar att man redan för två år sedan började publicera de inspelade gudstjänsterna som en podd med namnet TMK podcast.
-Vi har under väldigt lång tid, åtminstone 30 år, spelat in våra gudstjänster. Detta för att den som av någon anledning inte kunnat ta sig till kyrkan ändå ska kunna ta del av gudstjänsten, säger Erik.
Han berättar vidare att man förr spelade in kasettband och senare cd-skivor men att det nu spelas in på ett USB-minne och att det sedan läggs ut som en podd.
-I höstas när den tillåtna gränsen för antalet personer vid en allmän sammankomst sänktes från 50 till åtta personer så började vi spela in gudstjänsterna en vardagskväll så att de sedan kunde läggas ut på podden under söndagen.
-Det fanns tidigt under pandemin önskemål från flera håll att vi skulle börja livesända gudstjänsterna kl 10 på söndagar. Dock hade vi varken utrustning eller kompetens för det just då men idag den 31 januari har vi precis sänt vår första gudstjänst live på vår youtubekanal. Berättar Erik som idag tillsammans med Lars Claesson ansvarat för att tekniken fungerar.
Erik berättar med stor inlevelse och passion om hur signalerna från de båda kamerorna växlas och hur man lägger på olika texter när det önskas. Han tycker att sändningen överlag fungerat bra men redogör därefter, med minst lika stor inlevelse som tidigare, hur man skulle kunna göra det ännu bättre nästa gång.
På frågan om livesändningarna kommer att fortsätta efter pandemin svarar Erik att han hoppas det men han förklarar också att man inför det noga måste tänka igenom hur man ställer kamerorna så att inga andra än de medverkande behöver synas och hur man säkerställer att den personliga integriteten inte kränks.
När gudstjänsten är över denna söndag sticker jag in huvudet på pastor Daniel Lundstedts kontor där han sitter framför sin skärm och dricker elvakaffe. Efter gudstjänsten kan nämligen den som vill koppla upp sig för ett gemensamt fika via Microsoft Teams. Ett sätt att träffa några av de man vanligtvis träffar fysiskt runt kaffebordet efter gudstjänsten men nu kan möta digitalt under andra former.
-Utöver elvakaffet på söndagarna så kör vi även fredagsbönen digitalt varje vecka och en gång i månaden har vi bön för Tabergsådalen, även det digitalt, berättar Daniel.
Han förklarar vidare att den som vill vara med vid något av dessa återkommande tillfällen kan besöka kalendern på församlingens hemsida. Där letar man upp den aktuella aktiviteten och klickar på länken till mötet som hålls i Microsoft Teams.
Precis som samhället i stort har kyrkan tvingats till utveckling. Det blir spännande att se vilka av dessa nya vanor som kommer att leva vidare efter pandemin och vilka andra möjligheter dessa vanor och färdigheter kan leda till när pandemin till slut äntligen är över.
Text och foto: David Erixon